10 symptomen van kanker die je waarschijnlijk negeert

1. Aanhoudende vermoeidheid

Als u zich een maand lang of meer elke dag vermoeid hebt gevoeld; of onlangs ongewone kortademigheid hebt ervaren die u nog niet eerder was opgevallen, kan het duiden op een symptoom van diverse soorten kanker. Dit kan darmkanker, leukemie, lymfoom of maagkanker omvatten, zegt Dr. Richard Wender, hoofd kankerbestrijding van het Amerikaanse Kanker Genootschap.

vermoeidheid

Kanker gerelateerde vermoeidheid is iets heel anders dan dagelijkse vermoeidheid, volgens Dr. Wender. Kanker gerelateerde vermoeidheid duurt langer en slapen maakt het niet beter. Veel mensen beschrijven het als overweldigend, met invloed op alle delen van hun leven, en ze zeggen dat het, naast de behandeling ervan, het meest verontrustende neveneffect van kanker is.

2. Vreemde knobbel of verdikking

Steeds als u een knobbeltje ontdekt dat u nog niet eerder is opgevallen of een verdikking onder de huid die nieuw is of verandert in omvang, moet u het zo snel mogelijk laten controleren, zegt Dr. Therese Bartholomew Bevers, van het MD Anderson kankercentrum in Houston. Hoewel het mogelijk en zelfs waarschijnlijk is dat het probleem een goedaardige cyste kan zijn, kan het ook een kanker in het weefsel onder de huid zijn. Een knobbeltje in de borst is natuurlijk een van de meest voorkomende symptomen van borstkanker, en dient onmiddellijk door uw arts te worden onderzocht.

DIT MOET JE ZIEN